Palashampoon käyttö – usein kysytyt kysymykset

HelemaalShea palashampoon käyttö

Kuva: Marijke Buurlage

Mitä on palashampoo?

Palashampoo on käytännössä kiinteä saippuapala, joka soveltuu hiusten pesemiseen. Koostumus eroaa hieman tavanomaisesta vartalosaippuasta, jolloin se soveltuu paremmin hiuksille, mutta palashampoota voidaan käyttää myös vartalolle. Katso palashampoon käyttö ja muut vinkit tästä artikkelista.

Miksi käyttää palashampoota?

Tiesitkö, että tavallinen nesteshampoo koostuu jopa 95 %:sesti vedestä? Kiinteän palashampoon vedetön koostumus mahdollistaa säilöntäaineiden karsimisen minimiin tai jättämisen pois kokonaan. Palashampoissa hyödynnetään myös useimmiten luonnollisia ainesosia, jolloin niiden pesevät ainesosat ovat hellävaraisempia eivätkä kuluta hiusten tai päänahan omaa lipidisuojakerrosta. Liian tehokkaasti pesevä ainesosat voivat horjuttaa hiuspohjan luonnollista tasapainoa, mikä taas voi johtaa esimerkiksi runsaasti rasvoittuvaan päänahkaan.

Palashampoot ovat pitkäkestoisia ja yhdellä palalla saa pestyä hiukset useammin kuin yhdellä normaalikokoisella shampoopullolla. Kiinteä koostumus mahdollistaa ympäristöystävällisen pakkausmateriaalin valinnan, koska kiinteän shampoopalan voi kääriä biohajoavaan tai kierrätettävään paperiin. Luonnollisista ainesosista valmistetut palashampoot ovat myös itsessään biohajoavia, eikä niiden joutuminen vesistöön vahingoita ympäristöä.

Kiinteä palashampoo sopii täydellisesti myös matkustamiseen, retkeilyyn tai kuntosalille. Vedetön koostumus ei vuoda matkalaukkuun ja kiinteän tuotteen voi ottaa mukaan myös käsimatkatavaroihin. Monipuolista palashampoota voi käyttää myös vartalon pesuun, jolloin voit minimoida mukaan otettavien tuotteiden määrän.

Palashampoo ja niiden käyttö

Mitä eroa on tavallisella palasaippualla ja palashampoolla?

Palashampoossa on käytetty eri suhteessa kasviöljyjä ja -voita kuin palasaippuassa. Tavallisessa saippuassa on käytetty noin 5 % rasvamaisia ainesosia, jotka jäävät vartalolle hoitamaan ihoa pesun jälkeen. Palashampoossa tämä prosentti on korkeampi ja ainesosina käytetään enemmän esimerkiksi risiiniöljyä, karitevoita, jojobaöljyä ja/tai hamppuöljyä, jotka auttavat puhdistamaan ja kosteuttamaan hiuksia sekä hiuspohjaa. Palashampoissa voidaan käyttää myös erilaisia kasviuutteita tai esimerkiksi savea, hunajaa, teetä, kookosmaitoa tai yrttejä tehostamaan vaikutusta. Palashampoota voidaan kuitenkin käyttää myös tavallisen saippuan tavoin vartalon pesuun.

Palashampoon käyttö, kuinka käytän palashampoota?

Kastele aluksi hiukset ja kostuta shampoopala vedellä. Voit joko vaahdottaa palashampoota käsissä ja hieroa vaahdon hiuksiin, tai hieroa kosteaa shampoopalaa suoraan hiuksiin ja päänahkaan. Ensimmäinen vaihtoehto sopii paremmin kuiville hiuksille ja jälkimmäinen rasvoittuville hiuksille. Hiero vaahtoa hetki sormin päänahkaan ja huuhtele lopuksi hiukset huolellisesti vedellä.

Kauanko hiuksillani kestää tottua palashampooseen?

Hiusten tottuminen palashampooseen riippuu hiuksista sekä siitä, kuinka usein hiuksia pesee. Yleensä palashampooseen tottuminen vie 2-4 viikkoa, joten hiuksille kannattaa antaa aikaa tottua uuteen pesumenetelmään. Kun aloitat palashampoon käytön, voivat hiukset tuntua muutaman pesun jälkeen tavallista rasvaisemmilta tai jopa likaisilta. Tämä on kuitenkin täysin normaalia ja käyttöä jatkamalla hiukset tottuvat palashampooseen, jolloin voit huomata hiusten tuntuvan tavallista tuuheammilta ja pehmeämmiltä.

Täytyykö palashampoon kanssa käyttää hoitoainetta?

Koska palashampoot pesevät hiukset hellävaraisesti eivätkä poista hiusten luonnollisia öljyjä, ei hoitoainetta välttämättä tarvitse käyttää ollenkaan. Valikoimastamme löydät kuitenkin myös kiinteässä muodossa olevan palahoitoaineen, jos hiuksesi kaipaavat silotusta.

Palashampoo ja sen käyttö pitkissä hiuksissa

Hiukseni jäivät tahmaisiksi palashampoon käytön jälkeen, mitä tehdä?

Palashampoon hellävaraisesti pesevät ainesosat eivät pese hiuksia yhtä aggressiivisesti kuin tavallisessa nestemäisessä shampoossa käytettävät tensidit, joten hiuspohjaan voi aluksi jäädä jäämiä shampoosta tai käytetyistä muotoilutuotteista. Tämän vuoksi on tärkeää, että hiukset huuhdellaan vaahdotuksen jälkeen huolellisesti vähintään minuutin ajan palashampoota käyttäessä. Hiukset voidaan huuhdella myös omenasiiderietikasta tehdyllä hiushuuhteella.

Veden kovuus voi myös vaikuttaa pesutulokseen, sillä paljon kalsium- ja magnesiumsuoloja sisältävä kova vesi sitoo peseviä ainesosia, jolloin vaahtoutumiseen tarvitaan enemmän saippuaa. Jos tiedät asuvasi alueella, jossa on erityisen kovaa vettä, suosittelemme hiusten etikkahuuhtelua aika ajoin. Voit myös kokeilla huuhdella hiuksesi sade- tai järvivedellä.

Kuinka teen etikkahuuhtelun hiuksille?

Ota käytetty ja pesty pullo, esimerkiksi vanha vesi- tai shampoopullo, ja täytä se vedellä (80 %) ja omenasiiderietikalla (20 %). Voit myös käyttää kaupasta löytyvää valmista hiushuuhdetta. Levitä etikkahuuhtelua hiuksiin, hiero kevyesti ja huuhtele lopuksi vedellä.

Kuinka usein voin käyttää palashampoota?

Shampoopalalla voit pestä hiukset niin usein kuin haluat, sillä usein peseminen ei kuivata hiuksia palashampoon miedon ja hellävaraisen koostumuksen vuoksi.

Minulla on värjätyt hiukset, voinko käyttää palashampoota?

Kyllä, palashampoota voi käyttää myös värjätyille hiuksille. Koska palashampoossa ei ole käytetty sulfaatteja tai muita aggressiivisesti peseviä ainesosia, se ei haalista hiusväriä.

Mitä jos palashampoo ei vain sovi hiuksilleni?

Ihan kaikkien hiuksille palashampoo ei välttämättä sovi. Se, sopiiko palashampoo juuri sinun hiuksillesi, selviää vain kokeilemalla. Jos olet käyttänyt palashampoota jo pidemmän aikaa eivätkä hiuksesi tunnu tottuvan siihen millään, voit aina käyttää palashampoon loppuun vartalosaippuana!

Haluan kokeilla palashampoota, mistä aloitan?

Valikoimastamme löydät HelemaalShean 100% luonnolliset, vegaaniset ja biohajoavat palashampoot, palahoitoaineet ja palasaippuat. Niissä on hyödynnetty puhtaita kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä sekä muita luonnollisia ainesosia, kuten hiuksia hellivää karitevoita. HelemaalShean palashampoissa ei ole käytetty synteettisiä hajusteita, väriaineita tai säilöntäaineita ja tuotteet on pakattu muovittomasti kierrätettävään paperiin. Sarjasta löytyy myös kaikille hiustyypeille sopiva kiinteä hoitoainepala!