Luonnonkosmetiikka, vegaaninen kosmetiikka ja cruelty free – tunnista erot!

Onko kosteusvoiteesi luonnonkosmetiikkaa, jos siinä lukee vegaaninen? Tai onko luonnonkosmetiikaksi sertifioitu huulipunasi myös vegaaninen? Entä eihän sitä ole testattu eläimillä? Kokosimme sinulle lyhyen oppaan, joka auttaa sinua hahmottamaan luonnonkosmetiikan ja vegaanisen kosmetiikan sekä kertoo, mitä termi ”cruelty-free” kosmetiikassa tarkoittaa. Olkoon tämä artikkeli sinulle avuksi tutkiessasi kosmetiikan maailmaa!

Kosmetiikkaa koskeva lainsäädäntö:


Meillä EU:ssa noudatetaan kosmetiikkalainsäädäntöä, joka määrittelee ja valvoo kosmetiikassa sallittuja raaka-aineita. Lainsäädännön tarkoitus on varmistaa, että kosmetiikkamme on turvallista käyttää. Kaikissa kosmetiikkatuotteissa tulee olla näkyvillä ainesosaluettelo, ”INCI” (International Nomendature of Cosmetic Ingredients), jossa luetellaan kaikki tuotteen sisältämät raaka-aineet niiden pitoisuusjärjestyksessä; suurimmasta pienimpään. Raaka-aineet ovat ainesosaluettelossa niiden tieteellisillä nimillä, esimerkiksi vesi – water, on usein nimellä ”aqua”. Tai aloe vera merkataan luetteloon sen latinankielisellä nimellä: ”Aloa Barbendensis Leaf Juice”. 

Aster & Bay - käsintehtyä kosmetiikkaa Skotlannista

Kuinka tunnistaa luonnonkosmetiikka?


Laki ei kuitenkaan määritä, mitä kosmetiikkaa saa nimittää luonnonkosmetiikaksi. Luonnonkosmetiikan tunnistamisen apuna meillä on erilaisia sertifikaatteja. Jokaisella sertifikaatilla on omat rajoitukset luonnonkosmetiikassa sallituista raaka-aineista. On kuitenkin hyvä muistaa, että tuote voi olla luonnonkosmetiikkaa myös ilman sertifikaattia! Sertifiointi on hidas ja rahallisesti arvokas prosessi, joten brändit eivät aina hae tuotteilleen sertifikaattia, vaikka tuotteet täyttäisivät kaikki vaatimukset.Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja on useita, tässä muutama esimerkki


Luonnonkosmetiikan voisi lyhyesti määritellä seuraavasti; Luonnonkosmetiikka koostuu raaka-aineista, jotka ovat peräisin luonnollisista lähteistä. Paljon käytettyjä luonnollisia raaka-aineita ovat esimerkiksi kukkaisvedet, kasviöljyt, mineraalit ja siemenuutteet sekä -jauheet. Kun käytetään viljeltyjä kasveja, luomua tulee suosia niin paljon kuin mahdollista.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineet voidaan uuttaa tai puristaa kasveista

Näitä raaka-aineita saa muokata kemiallisesti vain rajoitetusti, eikä niitä saa esimerkiksi säteilyttää. Sallittuja muokkausmenetelmiä ovat esimerkiksi saippuointi ja fermentointi.

Synteettiset, eli ei luonnollista alkuperää olevat hajusteet, öljyt ja väripigmentit ovat kiellettyjä, sekä useimmat säilöntäaineet. Eräät luonnonkosmetiikan sertifikaatit, kuten eurooppalainen COSMOS, kuitenkin sallivat synteettisten säilöntäaineiden käytön, jotta tuotteesta saadaan turvallinen käytettäväksi. Eniten luonnonkosmetiikassa käytetyt synteettisen säilöntäaineet ovat natriumbentsoaatti ja kaliumsorbaatti, jotka löytyvät tuotteen INCI:stä nimillä ”Sodium Bentzoate” ja ”Potassium Sorbate”.

Raaka-aineiden kerääminen ja tuotteiden valmistus sekä pakkaaminen ei saa kuormittaa tai vahingoittaa ympäristöä eikä eläimiä. Aivan, eläimiä. Luonnonkosmetiikassa siis sallitaan eläinperäisiä ainesosia, kunhan niiden keruusta ei koidu vahinkoa eläimille.

Luonnonkosmetiikka ei siis aina ole vegaanista.


Jos kosmetiikkatuotteessa ei ole eläinperäisiä ainesosia, silloin se on vegaaninen. Tämä yleensä ilmoitetaan pakkauksessa symbolein tai sanoin. Vegaanisuus kertoo vain sen, että tuotteessa ei ole lainkaan eläinperäisiä raaka-aineita, eli myös perinteinen, synteettinen kosmetiikka voi olla vegaanista. Vegaanisuus ei kuitenkaan ole tae, että tuote olisi eläinkokeeton. 

Vegaanisuus yleensä ilmoitetaan selkeästi pakkauksessa


Tarkoittaako ”cruelty-free”, että tuotetta ei ole testattu eläimillä?


Usein näin tekisi mieli ajatella. Samoin kun laki ei määrittele termiä ”luonnonkosmetiikka”, ei myöskään termillä ”cruelty-free” ole omaa lainsäädäntöä. Brändi voi tarkoittaa tällä termillä, että tuotetta ei ole testattu eläimillä. Tai ainakaan brändi ei itse käytä eläinkokeita, mutta saattaa käyttää toisen yrityksen palveluja, jotka sisältävät eläimillä testausta. Myös Kiinan valtio vaatii vielä tällä hetkellä maahantuotujen kosmetiikkatuotteiden testausta eläimillä ennen markkinoille tuomista. EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynnin alueellaan, mutta paras keino varmistaa tuotteen ja sen valmistusprosessin eläinkokeettomuus on tarkistaa, löytyykö tuotteesta Leaping Bunny -logo, PETA:n Cruelty-free Bunny -logo tai Choose Cruelty Free -logo. 

Myös vegaanisuuden takaavat sertifikaatit Vegan Action, The Vegan Society ja Vegetarian Society vaativat tuotteelta eläinkokeettomuutta.

Yhteenvetona:


Luonnonkosmetiikka on siis valmistettu luonnosta peräisin olevista, mahdollisimman vähän muokatuista raaka-aineista. Brändit voivat hakea tuotteilleen sertifikaatin, joka auttaa asiakkaita tunnistamaan tuotteet luonnonkosmetiikaksi. Luonnonkosmetiikka voi olla vegaanista, silloin kun se ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia, esimerkiksi hunajaa tai mehiläisvahaa. Vegaaninen kosmetiikka ei ole sama asia kuin cruelty-free. Tuote on cruelty-free silloin, kun sitä ei ole testattu eläimillä, vaikka tuotteessa olisi eläinperäisiä ainesosia. 

Sertifikaateista on apua, kun haluat varmuutta kosmetiikkatuotteesi sisältämistä raaka-aineista. Nykypäivänä brändit haluavat myös olla mahdollisimman läpinäkyviä tuotantonsa ja raaka-aineidensa suhteen, ja kertovat mielellään asiakkaille, mitä heidän tuotteensa sisältävät ja varsinkin sen, mitä tuotteet eivät sisällä. Ja hei, aina saa kysyä! Vastaamme mielellämme verkkokaupan tuotteita koskeviin kysymyksiin.

Beautiikissa tuotesivulta löydät selkeästi merkintöjä, onko tuote esimerkiksi 100% luonnollinen tai vegaaninen, ja lisätiedot-välilehdellä on lueteltu tuotteen mahdolliset sertifikaatit. Selatessa tuotteita Beautiikissa, voit myös käyttää suodattimia, jotka löytyvät sivun vasemmasta laidasta.

Vegaaniset tuotteet
Cruelty Free -tuotteet
Luonnonkosmetiikkatuotteet

 

Tekstin on kirjoittanut Noora Hiltunen.

Sertifikaattien logojen kuvat ovat sertifioijien omilta sivuilta.